Széchenyi 2020

Ellátásbiztonság

Az ellátásbiztonság kérdése az elmúlt években időről időre előtérbe került – elsősorban a gáz vonatkozásában.

Ami a pelletfűtést illeti, az alábbiak állapíthatók meg.

A hazai pelletüzemek bőven képesek ellátni a hazai piacot, sőt a Magyarországon megvásárolható pelletes készülékek palettája az elmúlt két évben kiszélesedett. Mind teljesítményben (egyes helyiségek fűtésétől társasházak hőigényét is kielégítő berendezésekig), mind árban nagy a választék. Ezzel párhuzamosan a szerviztevékenység is szerves részévé vált a hazai pelletágazatnak.

Az üzembiztonság – előírásszerű használat és karbantartás mellett – teljesen megnyugtató.

Az elérhetőség vizsgálatakor a földgáz esetében az a kérdés, hogy van-e elosztóhálózat. Ha történetesen van, akkor a földgáz elérhető – kivéve, ha az ellátásbiztonságban zavar adódik, ami lehet műszaki eredetű (pl. csőtörés), vagy forráshiány miatti („elzárják az oroszok a csapot”). Ha nincs elosztóhálózat, akkor a pellet már beruházási költség vonatkozásában is jobb választás lehet a gázbekötésnél, hiszen sem engedélyezési eljárás és vele a tervezői költségek, sem a csatlakozóvezeték kiépítésével kapcsolatos költségek, sőt a telekhatáron belüli gázvezeték-építési és a kéménybélelési költségek sem merülnek fel. Ha mindezekhez hozzáadjuk egy jó minőségű kondenzációs gázkazán árát, akkor egy pelletkazánnal nagy valószínűséggel lényegesen olcsóbb megoldáshoz juthatunk.

Környezetvédelmi szempontból egy pelletes készülék behozhatatlan előnnyel kerül ki az összehasonlításból egy gázos készülékkel szemben, hiszen a pelletes készülék CO2-kibocsátása környezetsemleges (annyit bocsát ki, amennyit a pellet alapanyaga az élete során megkötött), míg kb. 2.700 m3 éves gázfogyasztás több mint 5.100 kg, azaz 5 tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, tehát majdnem akkora tömeget, mint amennyi pelletből egész évben kifűthető ugyanaz a ház.

Kérdezzen kollégáinktól!

Magyar Biomassza Hasznosító Zrt.

2698 Mohora, Rákóczi út 51/a

info@mbhzrt.com

Kattintson ide és kérdezzen kollégáinktól!

en plus a1 logo