Széchenyi 2020

A pellet mint biomassza Nyugat-Európában

A fatüzelés hátrányait küszöböli ki a 10%-nál is kisebb nedvességtartalmú fapellet.

A pelletet a felaprított és szárított faforgácsból préseléssel nyerik. A préselés során a fa lignin és hemicellulóz összetevői a hőmérséklet és a nyomás hatására képlékennyé válnak, így a pellet hűtés után kötőanyag nélkül is megőrzi szilárd, tömör formáját. A pellet speciális kazánban 90% feletti hatásfokon hasznosítható. Nyugat-Európában már 15-20 éve elterjedtek a pelletkazánok, amelyek a gázkazánokhoz hasonlóan automatizáltak, termosztáttal, illetve külső hőmérsékletvezérléssel működnek (a kazán begyújtása és leállása is a hőigénynek megfelelően automatikus). A kazán pellettartályát elég – felhasználástól függően – havonta, kéthavonta egyszer feltölteni, hamuzni pedig egy fűtési idényben csak néhányszor kell. Nagy hagyománnyal rendelkező európai pelletkazángyártók működnek Svédországban, Dániában, Olaszországban, Németországban, az automata gépsorokat évente 100 000-150 000 kazán hagyja el Európában.

Ez a fűtési módszer mára már szinte klasszikusnak számít Nyugat-Európában. 2000 és 2008 között több mint tízszeresére nőtt az európai pelletfogyasztás, Ausztriában minden harmadik új építésű családi házba pelletkazán kerül. Felgyorsult a pellettel kapcsolatos kutatások üteme is, s ezek eredményeként egyre nagyobb hatásfokkal, egyre kényelmesebb formában s nem utolsósorban egyre nagyobb ellátási biztonsággal jutnak fűtési energiához a pellethasználók. A pellet sikerét jól tükrözi például a német fogyasztók elvárása, akiknek a DEPV (Német Energiaszövetség) felmérése szerint több mint 60 százaléka látja úgy: a jövőben a pelletfűtési rendszerek még nagyobb elterjedése várható.

A hozadék klímaszempontból, amivel számolni kell: egy földgázzal fűtő átlagos háztartás évente 6 tonna CO2-dal terheli meg környezetünket. Ezzel szemben a pellettüzelés klímasemleges.

Klímavédelmi jelentősége mellett konkrét bevételt is hoz a pelletre való átállás. Ezáltal egységes és összefogott rendszerben lehetséges a CO2 kereskedelem (Magyarországnak is van vállalt CO2 kibocsátási csökkentési kvótája 2020-ig, illetve 2030-ig).

Kérdezzen kollégáinktól!

Magyar Biomassza Hasznosító Zrt.

2698 Mohora, Rákóczi út 51/a

info@mbhzrt.com

Kattintson ide és kérdezzen kollégáinktól!

en plus a1 logo