Széchenyi 2020

Biomassza fűtés pellettel

Anyagi és környezetvédelmi okok egyaránt indokolják a biomassza, ezen belül a pellet használatát. Ezzel olyan kényes problémák is megoldhatóvá válnak, mint az energiafüggőség vagy a kimerülő fosszilis energiakészletek.

A pellet mint biomassza

A megújuló energiák nagy része (nap-, szél-, víz-, geotermikus energia) időben és térben korlátozott. Nem mindenhol és nem folyamatosan lehet megfelelő mennyiségben elérni őket. Gondot okoz a raktározás is, és csak igen komoly veszteségekkel (költséggel) tudjuk az energiát tárolni.

A biomassza esetében ez nem okoz gondot. Szinte mindenhol jelen van. Energiahordozóként jelenik meg, nem pedig energiaként, és a felhasználásig megőrzi önmagában energiatartalmát.

A legelterjedtebben használt biomassza a fa. Elterjedésének egyszerű okai vannak. A többi biomasszához képest nagy az energiasűrűsége, gyakori az előfordulása, kicsi a hamutartalma, és keletkezési formájában közvetlenül felhasználható tüzelésre, ugyanakkor kezelési költségeit nem számítva olcsó.

Jelentősen befolyásolja a fa tényleges fűtőértékét nedvességtartalma. Ez kitermelésekor még szerencsés esetben is 45-50%.

Két éves tárolás után éri el a légszáraznak nevezett 20% körüli értéket. Ez az oka, hogy a hasábfa tüzelése általában 60% alatti hatásfokú.

De nem szükséges a fogytán lévő, környezetszennyező és egyre drágább földgázra váltani. Megőrizhetjük a fa összes előnyeit. A fának mint természetes biomasszának a problémáira pedig megoldást ad a pellet.

Mit ér a fa, ha pellet?

A fatüzelés hátrányait küszöböli ki a mindössze 10% nedvességet tartalmazó fapellet használata. A pellet rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik, pelletkazánban történő 90%-os hatásfokot meghaladó égése során mindössze annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött. Az égés a gáztüzelésnél megszokott módon teljesen automatikus vezérlésű. A kazán végzi a begyújtást és a leállást is a hőigénynek megfelelően. A fapellet megújuló energiaforrásként állandóan újratermelhető, így nem fenyeget az a veszély, hogy esetleg elfogy, szemben a fosszilis energiaforrásokkal.

Külön előnye, hogy helyileg előállítható hazai fűtőanyag. Így a befektetett pénz a mi gyarapodásunkat, életszínvonalunk növekedését – a fapellet használata pedig természeti kincseink megőrzését szolgálja.

Kérdezzen kollégáinktól!

Magyar Biomassza Hasznosító Zrt.

2698 Mohora, Rákóczi út 51/a

info@mbhzrt.com

Kattintson ide és kérdezzen kollégáinktól!

en plus a1 logo