Széchenyi 2020

Hogyan készül a pellet?

A pelletgyártás egyszerű és frappáns ötleten alapul. Mint minden sikeres gyártási eljárás, ez is egy világosan megfogalmazott kérdésre ad választ.

Egy ötlet születése

Hogyan lehetne a hagyományos fatüzelés minden előnyét megtartani, de kiküszöbölni a hátrányait?

Az elvi válasz egyértelmű. Örökölni szeretnénk tehát a fa erényeit, elsősorban a többi biomasszához képest nagy energiasűrűségét. Ugyanakkor csökkentenünk kell a fa nedvességtartalmát, és a térfogathoz képest minél nagyobb égési felületet kell biztosítanunk.

Hulladékból érték lesz

Induljunk ki olyasmiből, amit egyébként kidobnánk! Legjobb, ha alapanyagunk fahulladék, nem pedig más célra is hasznosítható, értékes rönkfa – így gondolkodtak a feltalálók, akik a rendszert megalkották.

A pellet meséje

Az első szorgalmas gépsorelem, amelynek próbáján minden leendő kis fapréselménynek át kell esnie, az aprító. Innen az alapanyag még nedvesen, de már 50 mm élhosszúság alatti darabkákban kerül az előtárolóba, majd rendre szabályozott módon a szárítóba jut.

Ezen az adagoláson és a szárító hőmérsékletén múlik minden. Itt illan el a nem kívánt nedvességtartalom.

A szárítón át az alapanyag és a füstgáz együtt folytatják útjukat a ciklonba. Az áramlás hirtelen lelassul, füst és fa elválik. A füstgáz távozik, a száraz alapanyag pedig az aprítéksilóban köt ki.

Szűrés, őrlés, gőzfürdős kezelés

Ám a pelletálásig hosszú még az út! Mágneses leválasztó szűri ki az idegen, fémes anyagot, és kalapácsos őrlő gondoskodik arról, hogy 4-5 mm finomságú port őröljön a maradékból.

Ez a fűrészporsilóba gyűjtött szemcsés halmaz szinte már pelletálható. A legjobb minőség érdekében azonban még az előkeverőben vízzel vagy gőzzel dolgozzák meg, hogy könnyebb legyen a préselés.

…és már készen is vagyunk

A présnél olyan magas nyomásnak (800-900 bar) és hőmérsékletnek van kitéve a fa, hogy természetes kötőanyaga, a lignin megolvad, és a préslyukak alakját, méretét (általában 3-22 mm) ölti magára.

A méretre vágás, hűtés után sem megy semmi veszendőbe! Elszívó-rendszer gyűjt össze, és juttat a fűrészporsilóba minden morzsalékot.

Végül még jól összerázzuk a rázóasztalon, hogy a port és a könnyen leváló morzsalékot kiszitáljuk belőle, és már kész is a friss pellet!

Szaga ilyenkor még intenzív és kellemes, de a kihűléssel gyorsan elillan, így a vásárláskor már nem érezhető.

Ha szeretné, jöjjön el, és szagoljon bele egyszer a helyszínen!

Kérdezzen kollégáinktól!

Magyar Biomassza Hasznosító Zrt.

Központi ügyintézés helye: 1112 Budapest, Budaörsi út 152.

Gyártás, árukiadás: 6900 Makó, Bárányos sor 20.

Budaörsi raktárunk építés alatt: várható átadás: 2018. június

info@mbhzrt.com

Kattintson ide és kérdezzen kollégáinktól!

en plus a1 logo